Am studiat în ultima vreme comportamentul despotic al lui Tiran Băsecsu, dar nu m-a lovit niciodată atât de puternic imaginea auto-proiectată de „Voievod”, cum m-a lovit aseară urmărind geniala emisiune „Conexiuni” a genialului Valentin Stan.

Știam de multă vreme ca „Zeus” e un supranume greșit pentru marinarul chior, dar abia acum îmi dau seama cât e de greșit. Termenul e proiectat pentru a dezinforma. Imaginea reală pe care o proiectează Băsecsu este cea de Sfânt Voievod, luminat, atotputernic, atotcunoscător, judecător înțelept precum Solomon etc. etc. etc. Și am să argumentez de ce cred asta.

Dar dacă Tiran Băsecsu este Vodă Maximus, atunci Emil Boc trebuie să fie Paharnic, Logofăt sau Spătar. În cazul lui Boc, cred că i se potrivește cel mai bine funcția de Paharnic – ca tot vroia păpușarul marionetei în discuție să avem ospătari și tinichigii. Plus că, având capul perfect pătrat și înălțimea potrivită, poate fi folosit cu ușurință pentru a sprijini paharul de whisky.

Bun… Ș-atunci cine sunt boierii cei răi care asupresc țăranii iobagi? Păi este cum nu se poate mai simplu: la alegerile prezidențiale de curând încheiate Băsecsu nu s-a luptat cu Geoană, nici cu Antonescu, ci cu mogulii ce răi. Deci e clar: boieri – moguli – e simplu.

Iar cum în mentalul colectiv al pulimii povestea asta, cu voievodul care lovește în boieri și-i osândește, rezonează profund, ea fiind adânc implementată prin repetiție obsesivă de către sistemul educațional comunist, e foarte ușor să profiți de psihicul firav al iobagului. E de ajuns să strige unul „capul lui Moțoc vrem!” că încep să strige toți același lucru – și nu trebuie să te cheme Freud ca să știi asta.

Însă așa cum istoria ne învață nu toți mogulii sunt răi, cum nu toți boierii erau răi. Și ce făcea vodă când, ajutat de boierii „buni”, prelua puterea? Omora boierii „răi” (adică cei care nu-și schimbau viziunea) spre deliciul pulimii sau îi trimitea la ocnă și le lua averile.

Tot istoria ne învață că slut și chior era Pașa Pasvanoglu (alias Pazvante Chioru’), în nici un caz domnitorul. Iar acum că pulimea strigă în cor „capul lui Manțog vrem!”, de ce nu se întâmplă nimic?! Acum 5 minute boier Cășuneanu, înainte de a intra la „ocnă” zicea „Mai vedem noi…”. Sunt curios pe cine amenința și mai ales de ce anume s-a transformat peste noapte din „boier bun” în „boier rău”.

Tudor Vladimirescu zicea că „Patria este norodulnu tagma jefuitorilor!”. Atâta vreme cât Vodă Băsecsu este Jude Suprem și face justiție după chipul și asemănare sa, statul este și va fi tagma jefuitorilor.

Închei cu câteva versuri eterne, foarte ancorate în prezent – M. Eminescu

Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei!
Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;
Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.

Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

Reclame